October 20, 2008

Cinta Tiga Segi - Permintaan Terakhir





pernah tak anda dengar lagu ni dekat mane - mane aje lah. terutamanya dari internet. kalau dekat radio pulak , bukan semua radio yang mainkan lagu ini. lagu ini ade orang cakap tajuknye , ' CINTA TIGA SEGI ' yang kini dinyanyikan oleh Salem.


saye dengar orang cakap lagu ini dicipta & dinyanyikan oleh seorang banduan bernama Hazwan. cerite yang saye dengar macam ni.


jeng jeng jeng...



seorang lelaki ni ( Hazwan ) ditajuhkan hukuman gantung sampai mati sebab membunuh. sape die bunuh? macam mane die bunuh? kisahnye macamni ...


jeng jeng jeng *bagi saspen skit hehe.


kire dalam seminggu hazwan & tunang die nak disatukan , tiba-tiba tunang die ni memutuskan pertunangan diorang & kembali kepade kekasih lamenye. ish ish ish. hazwan kuciwa & membunuh dengan kejam tunang die & kekasih tunang die tuu. lepas tu , yang lagi tragic nye , perempuan tu sebelum di bunuh , die di seksa & dihempaskan batu BESAR kat kepalenya hingga mati! pemuda bernama Hazwan ni pun menyerah diri kat bapak polisi sebab dah mengaku salah la agaknye & memohon hukuman gantung ke atasnye. sebagai permintaan terakhir , die mintak panggil kawan-kawan die untuk merekodkan nyanyian tulus dari kalbunye . lepas tu , die pun nyanyi lah lagu Cinta Tiga Segi - Permintaan terakhir.


pade mulenye , saye tak pecaye lah kan , ade ke orang sejahat & kegila itu zaman sekarang ni. tapi , memang ade pun! tapi macam tak logik pulak cerite yang saye dengar ni enn.


dalam minggu lepas , adik saye kot die beli majalah MASTIKA yang bulan ni punye & ade cerite pasal cerite yang saye dengar ni laah ! saye pun beria - ria la kan nak tau ye ke dak cerite yang saye dengar ni. macam katun pun ade kekadang. dalam mastika tu cakap , lagu yang kononnye seorang banduan cipta tu ialah hasil cipta 2 orang pemuda Singapura , dorang cipta lagu tu 10 tahun yg duluu , tajuknya PERANGKAP CINTA bukanlah CINTA TIGA SEGI yang macam diheboh-heboh sebelum ni.

orang mastika tu pun selidik punye selidik sebab ramai betul orang tak puas hati dengan cerite ni. bukan tak puas hati sebab ape , mungkin diorang nak tau cerite tu betul ke idak kan ? macam saye jugek, nak tau betul ke tak cerite ni. melalui semakan Jabatan Penjara Malaysia, takde pun banduan yang kene hukuman gantung bernama Hazwan WAfiy b Abu Hassan. malah, takde pun name cam tu banduan yg sdg tunggu hukuman gantung, atau yg sedang dipenjara tnpa melibatkan hukuman gantung. err. Jabatan Penjara cakap , memang banduan dibenarkan membuat permintaan terakhir sebelum dijatuhkan hukuman tapi ia dilakukan dgn kawalan yg sgt ketat! lawatan terakhir utk bertemu dengan ahli keluarga, saudara-mara, rakan-rakan boleh dilakukan secara bersemuka, tapi dengan kedua-dua belah tangan banduan digari. plus, pertemuan dilakukan di belakang cermin.


kesimpulannye, cerita yang saye/anda dengar sebelum ni adalah PALSU . saye ulang lagi P A L S U ! :D kalau dua-dua belah tangan digari mustahil la banduan ( kononnye hazwan) boleh memetik gitar & benyanyi-nyanyi en? kalau dia kat belakang cermin pulak, tak mungkin mutu rakaman begitu berkualiti. sebab, lagu tu dia rekod tak macam direkod dengan telefon bimbit/perakam suara sebab mutu die elok lagi macam diorang rekod kat rumah/studio :)

berkenaan video yang kononnye tunang hazwan dilemparkan batu kat kepale sampai pecah tu, kalau ia terjadi di Malaysia mesti dah terdedah kat media massa kan? klip video tu sebenarnye rakaman pembunuhan seorang gadis Kurdish bernama Du'a Khalil Aswad,17, yg dihukum mati sebab lari mengikut kekasihnye, seorang pemuda Sunni. keluarga & kaum Kurdish marah kat Du'a sbb bgi mereka, sbgai penganut agama Yezedi, dia tak sepatutnye berhubungan dgn lelaki Islam. Yezedi ialah agama campuran Islam & ketuhanan klasik bangsa Parsi.family Du'a malu so diorang hukum Du'a dengan hukuman mati. dia di serang oleh beratus-ratus oenduduk kampungnye di Bashika, utara Iraq. mereka memukul, menendang & menarik skirt yg dipakainye.

hukuman tu berlangsung selama 30 minit sehingga seorang lelaki menghempas seketul batu kat kepala Du'a. selepas dibunuh, mayat Du'a diikat dibelakang sebuah kereta & diseret dikeliling kampungnye & dikebumikan di perkuburan anjing, utk menunjukkan betapa hinanya gadis itu. huhuhu. pembunuhan kejam tu dirakam oleh diorang yg tengok pembunuhan tu secara live & disebarkan kat internet.

tiba-tiba, video itu dicedok oleh penduduk Tanah Melayu & dikaitkan secare kreatif sekali dgn kisah karut marut banduan bernama hazwan tu. ade pulak yang cakap pembunuhan tu berlaku kat johor bahru, johor! hoh, negare kite ade undang-undang. mestilah kerajaan dah ambik tindakan kan kat sesape yang terlibat. kalaulah hukuman tradisional ni dilakukan kat Malaysia, tentu dah tak terkire lagi jumlah anak dara yg mati pecah kepala dihempas batu! huhu.

PENGAJARANNYE:)
jangan lah mudah percaya tentang benda-benda yg tersebar kat internet ni. sebab BUKAN semuanya betul. memang tak dapat dinafikan ade gak yg betulnye , tapi bukan semue! hehehe. jadi, berwaspadalah selaluuu ~ lepas tu , kalau nak bercinta tu ingat-ingat lah dunia ye. huhu :P

hahahaha :D

2 comments:

  1. haha...eh mimie,ada aku prnh tgk video lbih kurang ngn pa yg ko crita 2..sal pompuan kna humban batu...crita dia pn lbih kurang la,sal pompuan lari ikt boy yg len,den boy yg 1 ni mrh den dia mnta suma geng dia kaC mati 2 pompuan n latest boy dia...kin tkt oo...awl2 hidup den dorg tumbuk,tendang bdn dia...yg pling kin tkt bla dorg umban batu simen besar kat kpla dia smpi kuar darah....arrrr..ya Allah!!! aku tgk bkn men lg mo triak...Lol...haha

    ReplyDelete
  2. hahahhaaaa :D
    jdikann ia 1 pngjrn :P

    ReplyDelete